30 Ekim 2009 Cuma

Çiğköfte

ÇİĞKÖFTE




ben aslen urfalıyım urfalı olupta çiğköfte yapmamak olurmu :)))

Şanlıurfalı çiğ köfte ustaları; 8 kişilik çiğ köfteye 4 su bardağı köftelik bulgur, 500 gram dövülmüş veya çekilmiş yağsız kırmızı et, 6 yemek kaşığı kuru isot (pul biber), 1 tatlı kaşığı tuz, biraz karabiber ve tarçın, 8-10 adet yeşil soğan, 1 kuru soğan, 1 demet maydanoz, 1 tatlı kaşığı salça konulması gerektiğini dile getirdi.

Ustalar, lezzetli bir çiğ köftenin nasıl yoğrulacağını ise şöyle anlattı:

"Yeşil soğan ve maydanoz yıkanıp incecik doğranarak daha sonra karıştırılmak üzere bekletilir.

Daha sonra özel olarak yaptırılmış köfte leğenine, tuz, kuru isot, tarçın, karabiber, salça, et, doğranmış kuru soğan ve sarımsak alınarak yoğrulmaya başlanır. İyice karışınca çiğ köftelik bulgur yavaş yavaş alınarak yoğrulmaya devam edilir.

Leğendeki malzemeler, çok az suyla yavaşça bastırılarak bulgur yumuşayıncaya kadar yoğrulur. Kıvamına gelinceye kadar yoğrulan çiğ köfteye önceden hazırlanmış maydanoz ve soğan karışımı eklenir, hafifçe ezilerek toparlanır. Avuç içi halinde sıkım yapılarak tabaklara konulur

2 yorum:

deniz dedi ki...

daha çok yeniyim idare edin önce tarif sonra resim :)))

deniz dedi ki...

eline sağlık