14 Ocak 2010 Perşembe

aşure ekmeği

3¼ bardak sinangil ekmeklik  un




1 dolu tatlı kaşığı instant kuru maya



1 silme tatlı kaşığı tuz



1 yumurta



4 çorba kaşığı şeker



1 bardak süt, oda sıcaklığında



3 çorba kaşığı gül suyu



3 dolu çorba kaşığı elma sosu, yoksa sıvıyağ



½ bardak çekirdeksiz kuru üzüm



8 adet kuru kayısı



6 adet kuru incir



Elde Yapılışı:




1. Eğer elle yapıyorsanız unu, tuzu, şekeri ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırın. Oda sıcaklığındaki sütü, gül suyunu, yumurtayı, elma sosunu (veya sıvıyağı) ilave ederek hamurunuzu 10 dakika yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.



2. Eğer mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra unu, tuzu, şekeri ve kuru mayayı mikser kabına alın. Oda sıcaklığındaki sütü, gül suyunu, yumurtayı, elma sosunu (veya sıvıyağı) ilave ederek hamurunuzu 6-7 dakika yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.



3. Hamuru evin ılık bir yerinde 1 saat mayalanmaya bırakın.



4. Kuru meyveleri ayrı kaplara alıp üstlerine yarımşar bardak sıcak su ilave ederek 30 dakika bekletin. Kağıt havlu ile kurulayın. Kayısı ve incirleri küçük küp şeklinde doğrayın.



5. Üzümleri, kayısıları ve incirleri hamura ilave ederek malzemelerin iyice karışması icin 2-3 dakika daha yoğurun.



6. Hazırladığınız hamuru 4 eşit parçaya ayırıp mutfak tezgahı üzerinde iki elinizle yuvarlayarak düzgün bezeler haline getirin. İyice unlanmış fırın tepsisine yerleştirin ve 1 saat daha kabarmaları için bekletin.



7. Ekmeklerin üzerine fırçayla yumurta akını sürüp file badem ve susamla süsleyin.



8. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 20 dakika, ya da üstleri iyice kızarana kadar pişirin.








Makinede Yapılışı:



1. Makinenin ekmek pişirme haznesini mutfak tezgahına alıp pervaneyi takın. Makineyle birlikte gelen kap ve kaşık ölçülerini kullanarak, hazneye ilk olarak sütü, elma sosunu (veya sıvıyağı), yumurtayı ve gül suyunu koyun. Unu bir kaşıkla serperek suyu örtecek şekilde ilave edin. Tuzu ve şekeri unların hemen üstüne haznenin farklı köşelerine yerleştirin. Unun ortasında küçük bir çukur açıp içine mayayı serpiştirin.



2. Ekmek haznesini makineye yerleştirip kapağını kapayın.



3. Beyaz ekmek, 750 gram, orta kızarıklık seviyesini seçerek makineyi çalıştırın.



4. Programın ilk 5-10 dakikasinda makinenin kapağını açıp malzemelerin iyice karışmış olduğunu kontrol edin. Eğer karışmamış malzeme varsa plastik bir spatula ile karışmasına yardım edin.



5. 10 dakika sonra hamurun yapısını kontrol edin. Hamurun kulak memesinden daha da yumuşak olması gereklidir. Hamurunuz çok kuru ve sert olmuşsa birkaç kaşık su ilave ederek yumuşacık bir hamur elde etmelisiniz. Eğer cıvık olmuşsa birkaç kaşık un gerekebilir.



6. Kuru meyveleri ayrı kaplara alıp üstlerine yarımşar bardak sıcak su ilave ederek 30 dakika bekletin. Kağıt havlu ile kurulayın. Kayısı ve incirleri küçük küp şeklinde doğrayın.



7. Yoğurma aşamasında ek malzeme sinyalinden hemen sonra kuru meyveleri ekleyin.



8. Pişme sinyalinden 5 dakika sonra, kalın bir fırın eldiveni kullanarak hazneyi makineden çıkarın. Ekmeği plastik bir bıçak yardımıyla kenarlardan ayırıp bir soğutma teline veya ızgara üzerine alın. 15-20 dakika beklettikten sonra kesin.













Üzeri için:



1 yumurta akı



1 çorba kaşığı file badem



1 çorba kaşığı susam



(alıntıdır)

Hiç yorum yok: