31 Mayıs 2010 Pazartesi

Mantarlı Çanak Köfte




Malzemeler:


20–25 adet kuru patlıcan


7–8 tane kuru biber İsterseniz 6 veya 9 patlıcan ve biber kurusu yerine 10-15 asma yaprağı


2 iri domates


2 adet kuru soğan


Yarım demet maydanoz


1 tatlı kaşığı nar ekşisi


3 adet yeşilbiber


1 su bardağı pirinç


250 gr kıyma


1,5 yemek kaşığı biber salçası


Karabiber, pul biber, tuz, kuru nane, kimyon


2–3 yemek kaşığı YONCAsıvı yağ


1 yemek kaşığı tereyağı


Yarım limonun suyu


Yapılışı:Domateslerin kabuklarını kalınca soyun(daha sonra dolmalara kapak yapacağız)Soğan, maydanoz, nane, domates ve yeşilbiberleri ince ince doğrayın. Üzerine soğuk suyla yıkadığınız pirinci, kıymayı ve salçayı ve nar ekşisini ekleyin.2 çay kaşığı karabiber,2 çay kaşığı pul biber ve 1,5 tatlı kaşığı tuzla harcı karıştırın (baharat ve tuz miktarını isteğinize göre ayarlayabilirsiniz)Orta boy bir tencereyi yarısına kadar su doldurup su kaynayınca kuru dolmaları içine atıp yumuşayıncaya kadar haşlayın. Haşlama suyunu döküp soğuk sudan geçirin. Patlıcan ve biberleri hazırladığımız harçla çok sıkı olmayacak şekilde doldurun. Domates kabuklarından parçalar keserek dolmaların ağızlarını kapatın tencereye yerleştirin. Tencereye bir su bardağı su ekleyerek kısık ateşte pişmeye bırakın.Küçük bir tavaya sıvıyağı koyup 1 tatlı kaşığı biber salçasını, karabiber tuz ve kimyonla 2–3 dakika pişirin. Üzerine kuru nane, limon suyu çay bardağı su ekleyip orta ateşte 10 dakika daha pişirin. Dolmayı ocaktan almadan bu sosu üzerine ekleyip 5 dakikada bu sosla pişmesini sağlayıp, ocaktan alın.

Hiç yorum yok: