6 Ocak 2010 Çarşamba

aşure yapılışı

Akşamdan buğday , fasulye , nohut ayıklanır,yıkanır.Hepsi ayrı kaplara üzerlerini 2 parmak boyu geçecek kadar ılık su ile ıslatılıp sabaha kadar bekletilir.


Buğday , pirinç, portakal kabuğu birlikte haşlanır.
Nohut ve fasulye de ayrı ayrı haşlanıp tencereye atılır.

Birlikte bir süre daha kaynatılır(isteğe göre, az pişmiş mi seversiniz, çok pişmiş mi). Kaynatma işlemi arasın da ; üzüm,incir,kayısı, ,sakız,çam fıstığı,kuş üzümü, şeker,erik kurusu ilave edilip sık sık karıştırılır.

İstenilen kıvama gelmek üzere iken için;, gülsuyu,vanilya,karanfil,ceviz içi , konup

10 dakika daha kaynatılıp ateşten alınır.

Kâselere boşaltılıp,aşurenin üzeri ceviz, fındık,Hindistan cevizi,tozantep fıstığı,nar taneleri,tarçın,yeni bahar ile süslenir
 
YUKARDAKİ TARİFE GÖRE AŞUREDE KULLANILACAK MALZEMELER-3 Su bardağı aşurelik buğday 2-3 avuç ceviz içi


-Yarım su bardağı pirinç 2-3 avuç fındık içi

-yarım su bardağı fasulye 3 çorba kaşığı toz antep fıstığı

-yarım su bardağı nohut 1 tane mesteki sakızı

-3su bardağı kuru üzüm 5-6 su bardağı toz şeker

-5-6 tane doğranmış incir azıcık yeni bahar

-2-3 dilim doğranmış portakal kabuğu azıcık toz tarçın

-10 tane kayısı azıcık toz karanfil

-10 tane kuru erik 2 çorba kaşığı Hindistan cevizi

-1 paket vanilya bir avuç nar tanesi



Hiç yorum yok: