22 Ocak 2010 Cuma

kuru dolma




Malzemeler


- 1 dizi kuru patlıcan



- Yarım kilo orta yağlı kıyma



- 2 büyük kuru soğan



- 5 diş ezilmiş sarımsak



- 1 su bardağı pirinç



- Yarım su bardağı bulgur



- 2 tepeleme yemek kaşığı domates salçası



- 1 tepeleme yemek kaşığı acı biber salçası



- 1 yemek kaşığı erik ekşisi (veya limon suyu)



- 1 yemek kaşığı nar ekşisi



- Çeyrek su bardağı su



- 1 Çay kaşığı karabiber



- 1 Tatlı kaşığı tuz



- 1 Çay kaşığı kimyon



- 1 Tatlı kaşığı sumak



- 1 Tatlı kaşığı kuru nane



Dolmanın sosu için:



- 1 yemek kaşığı salça



- 4 yemek kaşığı sıvı yağ



- Kaynar su



Yapılışı

Kuru patlıcanların ipini çıkarıp, kaynar su eklediğiniz tencerede 15-20 dakika kadar kaynatın. Patlıcanların ne çok sert, ne çok yumuşak olması lazım. Ardından soğuk sudan geçirip, bir kenara alın. Bu sırada kıymalı iç için, tüm malzemeleri yoğurun. Bulgur yerine aynı ölçüde pirinç de kullanabilirsiniz. Patlıcanların içini doldurun. Dikkat edilecek nokta, tepelerinden 1 parmak aşağıya kadar doldurulması gerektiği. Normal tariflerde bu şekilde doldurulan dolmaların ağızlarının sıkılıp, üstüste pişirilmesi tavisye ediliyor. Bu şekilde içlerinin dışarı çıkmayacağı söyleniyor. Ben içlerini biraz daha fazla doldurup, yayvan bir tencereye dizerek pişirdim. Tabii tek bir tencereye sığmadı, iki ayrı tencerede tek sıra halinde pişirdim.



Dizdiğiniz dolmaların üzerine hazırladığınız yağlı, salçalı sosu gezdirip, pişmeye bırakın.

Hiç yorum yok: